کاربرد تاریخ شفاهی در انعکاس یک فاجعه‌ی انسانی

۲۴ آذر ۱۳۹۵ | ۰۳:۳۰ کد : ۲۱۴۹ اخبار دانشکده
جلسه‌ی روایت‌هایی از چرنوبیل
کاربرد تاریخ شفاهی در انعکاس یک فاجعه‌ی انسانی

جلسه‌ی روایت‌هایی از چرنوبیل: کاربرد تاریخ شفاهی در انعکاس یک فاجعه‌ی انسانی توسط دکتر اسماعیل عالی‌زاد و آقای نیما شجاعی باغینی از ساعت 12 تا 14 مورخ 23/9/1395 در سالن ارشاد دانشکده‌ی علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطبائی برگزار شد. در این جلسه که در هفته‌ی پژوهش با حضور دانشجویان این دانشکده برگزار شده بود، ضمن معرفی کتاب صداهایی از چرنوبیل نوشته‌ی سوتلانا آلکسیویچ، برنده‌ی نوبل ادبیات در سال 2015 میلادی، مباحثی در کاربرد تاریخ شفاهی توسط دکتر عالی‌زاد و آقای شجاعی ارائه شد. در ابتدا دکتر عالی‌زاد با معرفی روش تاریخ شفاهی به مطالب معرفت‌شناختی و هستی‌شناختی مرتبط با این موضوع اشاره داشت. وی روایت‌پژوهشی و نسبت آن با تاریخ شفاهی را بیان کرد و در مورد روش و تکنیک‌های اجرای آن مطالبی را مطرح کرد. سپس ضمن دعوت از پژوهشگران این عرصه برای همکاری، به اهمیت این روش در تاریخ‌نگاری در کشورمان پرداخت. در ادامه آقای شجاعی نیز ضمن بیان اهمیت مطالعه‌ی خود کتاب در فراگیری تاریخ شفاهی، به امکانات موجود در تاریخ شفاهی برای دموکراتیک کردن پژوهش، از صدادار کردن گروه‌های حاشیه‌ای توسط این روش گفت. وی تاریخچه‌ی شکل‌گیری تاریخ شفاهی را نیز بیان کرد و در ادامه ضمن اشاره به اهمیت مصاحبه، روایت و خاطره، به‌شیوه‌های شکل‌گیری خاطره نیز اشاره کرد. در این جلسه فیلمی در مورد حادثه‌ی چرنوبیل، با روایت برخی از خاطرات نقل شده در این کتاب که توسط همکاران این نشست تهیه شده بود پخش گردید. در انتهای جلسه نیز برخی از حضار سئوالاتی را مطرح کردند که به آن‌ها پاسخ داده شد.