جایگاه مطلوبی در حوزۀ مردم‌شناسی نداریم/ لزوم توجه به پژوهش‌های میدانی و باکیفیت

۲۱ مهر ۱۳۹۸ | ۰۳:۳۰ کد : ۱۰۰۶۷ دانشکده در رسانه
حسین میرزایی: هنوز نتوانسته‌ایم در حوزه مردم‌شناسی به جایگاه مطلوب و مناسب برسیم و یکی از توصیه‌های من در این زمینه، وسیع کردن کارهای میدانی و پژوهش‌های میدانی است

حسین میرزایی در نخستین نشست مردم-انسان‌شناسی با رویکرد آسیب‌شناختی درباره وضعیت کنونی مردم‌شناسی‌ در کشور گفت: «خوشبختانه در مجموعه پژوهشکده مردم‌شناسی پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری، موضوع مردم‌شناسی به‌طور مستمر در حال پیگیری است.»

او با بیان اینکه برای بررسی بهتر وضعیت مردم‌شناسی در ایران، نیازمند شناخت کافی از وضعیت علوم اجتماعی و علوم انسانی در سطح وسیع هستیم، افزود: «متأسفانه وضعیت رشته علوم انسانی در کشور ما مطلوب نیست و ریشه اصلی این عدم موفقیت را باید در نبود دیدگاه روشن از سوی مسئولان کشور جستجو کرد.»

میرزایی عنوان کرد: «در جامعه ما هنوز مسئله علوم انسانی شفاف‌سازی نشده، این موضوع در کشورهای خارجی بر عکس است و آنها در این رشته به شفاف‌سازی‌های خوبی رسیده‌اند.»

او ادامه داد: «نداشتن توجه به رشته‌های علوم انسانی، علوم اجتماعی و مردم‌شناسی تبعات خوبی در کشور نداشته و ندارد. آنطور که باید این رشته‌ها در کشور توسط دست‌اندرکاران معرفی و عرضه نشده است.»

عضو هیئت علمی دانشکده علوم اجتماعی با اشاره به اینکه تأثیر منفی غفلت و چشم‌پوشی به علوم انسانی و علوم اجتماعی در رشته مردم‌شناسی دو چندان‌تر می‌شود، گفت: «با توجه به عدم ترسیم چشم‌انداز روشن برای این رشته‌ها، بخصوص مردم‌شناسی، مشکلات و مسائل ما در کشور بیش از گذشته افزایش پیدا می کند.»

او اظهار کرد: «طی ۱۰ تا ۱۵ سال اخیر، نگاه خاصی به این رشته‌ها در کشور شده اما کافی نیست، چرا که در کشورهای دیگر می‌بینیم که این رشته ها جزو بهترین رشته‌هایی هستند که با زندگی و فرهنگ مردم سروکار دارند و حتی روانشناسی را هم دخالت داده است.»

میرزایی در ادامه بیان کرد: «کشور ما یک انقلاب اجتماعی را پشت سر گذاشته است، اما آنطور که باید آثار قابل‌ توجهی همچون تحلیل، توصیف، فیلم و دیگر آثار را در این‌ باره نمی‌بینیم، در صورتی که در کشوری چون فرانسه، شاهد تولید آثار مختلف از سوی مردم شناسان و دست‌اندرکاران رشته‌های علوم اجتماعی و علوم انسانی هستیم که بعد از ۳۰۰، ۴۰۰ سال به انقلاب خود پرداخته‌اند.»

او با بیان این‌که تولیدات ما در حوزه‌های مردم‌شناسی، علوم اجتماعی و انسان‌شناسی بسیار کم است، گفت: «از ۸۰ سال گذشته تاکنون زندگی در ایران بسیار تغییر کرده است و افراد مختلفی را می‌توان یافت که دوره‌های مختلفی را در این زمان زندگی کرده‌اند اما فعالان حوزه‌های مردم‌شناسی در کشور آنطور که باید نتوانسته‌اند از این موضوع بهره‌برداری‌های قابل‌توجه کنند.»

وی خاطرنشان کرد: «ما هنوز نتوانسته‌ایم در حوزه مردم‌شناسی به جایگاه مطلوب و مناسب برسیم و یکی از توصیه‌های من در این زمینه، وسیع کردن کارهای میدانی و پژوهش‌های میدانی است.»

او یادآور شد: «ما باید در پژوهش‌ها و کارهای میدانی خود پایبندتر عمل کنیم و کارها را با کیفیت‌تر از گذشته پیش ببریم.»

منبع خبر: عطنا