محمود مشفق: سهم جمعیت زنان مهاجر در هر دو نوع مهاجرت داخلی و بینالمللی افزایش چشمگیری دارد
به گفته محمود مشفق، عضو هیئت علمی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطبائی افزایش سطح تحصیلات و بهتبع آن میل به تحرک اجتماعی در بین زنان منجر به تحرکات مکانی و مهاجرتی بیشتر آنها شده است. سهم جمعیت زنان مهاجر در هر دو نوع مهاجرت داخلی و بینالمللی افزایش چشمگیری دارد. در حالیکه بسیاری از زنان همراه اعضای خانوادههایشان مهاجرت میکنند، زنانی هم هستند که به تنهایی و مستقل مهاجرت میکنند. این پدیده نگرانیهای عمدهای را در زمینه سیاستهای اساسی در زمینه انطباق پذیری مهاجران زن در محیط شهری و امنیت و حقوق زنان در فرآیندهای مهاجرتی ایجاد کرده است.
در گذشته، مردان تأمینکننده درآمد و معاش خانواده بودند و در بیرون از منزل کار میکردند و زنان فقط در منزل کار میکردند و وظیفه فرزندآوری و نگهداری از خانه را برعهده داشتند، اما امروزه زنان دیگر خود را به این وظایف سنتی محدود نمیدانند و همین تغییرات در نگرش و دگرگونی در باورهای نسل جوان و در رابطه با تعاریفشان از نقش زن در جامعه، افزایش توقعات و آرزوها و تمایلات اقتصادی و اجتماعی باعث شده است، زنان و دختران برای دسترسی به موقعیتهای اجتماعی و اقتصادی بالاتر، بیشتر تلاش کنند. علاوه بر تلاش برای تحرک اجتماعی، یکی از هدفهای عمده زنان دست یابی به موقعیت بهتر و تحرک مکانی است؛ امکانی که به هر حال در کشور ما برای زنان وجود ندارد. مگر اینکه به شکل دستوری صورت بگیرد. در واقع بسیاری از کارشناسان اجتماعی فرهنگی، انواع انتصابهای زنانه در بدنه دولت را در سالهای اخیر، انتصابهای دستوری و انتخابی میدانند و معتقدند دادن سمتهای مدیرتی خاص و البته در ردههای پایین و بهخصوص در شهرها و استانهای محروم و نه در کلانشهرها، بیشتر نوعی نمایش است تا وقوع در تغییر نگرش نسبت به جایگاه اجتماعی، اقتصادی و سیاسی زنان.
مشفق معتقد است مهاجرت در مقطع تحصیلات دانشگاهی و عالی در ایران بهطور روزافزونی در حال افزایش است و مطالعات نشان میدهد بین تحرک اجتماعی ـ که یکی از پارامترهای مهم آن ارتقای سطح تحصیلات است ـ و تحرک مکانی و مهاجرت همبستگی وجود دارد؛ به همین دلیل همچنان در آینده سهم زنان در جابهجاییهای داخلی و خارجی افزایش خواهد یافت. باید در نظر داشت، مهاجرت زنان پدیدهای است که بهطورمستقیم رفتارهای جمعیتی زنان از جمله سن ازدواج، سن باروری، تعداد فرزندان و… را تحتالشعاع قرار میدهد.
منبع خبر: عطنا
نظر شما :